Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak szablonowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film